top of page
Keresés
  • Szerző képeSós Ágnes

Szőnyegtisztítás - Oldjuk meg házilag, vagy bízzuk szakemberre?

Frissítve: 2022. febr. 9.

Folyton visszatérő kérdés. Ebben a cikkben sorra vesszük mindkét opciót.


Szőnyegtisztítás házilagSzőnyegtisztítás házilag
Szőnyegtisztítás hóban

Gyerekkoromból még emlékszem a régi telekre. Kivittük a szőnyegeket és a hóban tisztítottuk meg őket. Jó kis program volt. Persze mielőtt kivittük volna kiporszívóztuk a Rakétával :). Majd az udvaron felraktuk a porolóra, jól kiporoltuk, majd kiterítettük a hóban, rádobáltunk egy kis havat, amit aztán cirokseprűvel lesepertünk róla. Ezt párszor megismételtük, majd újra felraktuk a szőnyeget a porolóra, újra alaposan kiporoltuk - ezzel kipotyogott a maradék por és kosz az apró hószemcsékkel együtt, tisztává varázsolva szőnyegeinket. Odabent gyorsan megszáradtak a szőnyegek a meleg szobában, amíg mi a forró teánkat kortyolgattuk. Vegyszermentes, hatékony tisztítás volt! Emlékszem a szőnyegek természetes tiszta, friss illatára!


Ma már ritkán van olyan szerencsénk, hogy esik akkora hó, amiben már érdemes nekiállni a szőnyegtisztításnak, meg ha esik is, biztos pont rohanunk valahova, úgyhogy sajnos ez a módszer lassanként a feledés homályába veszik.


Ha magunk akarunk nekiállni, több módszer is rendelkezésre áll, használhatunk kefét, szivacsot, de akár bérelhető gépeket is segítégül hívhatunk.


Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy megnézzük a szőnyeg címkéjét: mit ajánl a gyártó. Bár tény, hogy a gyártók sokszor biztosra mennek, és túlzott óvatosságra intenek, ezzel is védve magukat a felelősségtől, ha bármi történne a szőnyeggel, de ha nem vagyunk szakemberek, akkor szigorúan tartsuk be az ott leírtakat. Egy szakember kellő felelősségtudattal és tapasztalattal elvállalhat kényes szőnyegeket is, de ez házilag nem ajánlott.


Ha hosszú szálú szőnyegünk van, akkor nagy eséllyel a rendszeres porszívózás ellenére is rengeteg por rakódik le a szőnyegben, amit érdemes kirázni, kiporolni belőle.


Keleti szőnyegeink rendszerint tartósan szépek maradnak, de kényesek is. Ezeket semmi esetre se áztassuk el, mert elveszíthei a formáját. A kiporolás ezeknek is jót tesz, de én vegyszeres házi tisztítást ezeknél a drága szőnyegeknél nem javaslok, túl nagy a kockázat.


A természetes anyagból készült szőnyegek (pl. gyapjú) is speciális szakértelmet igényel. Bár én már hallottam egy szőnyegáruházban egy eladótól, (ő volt a szakértő!!!), hogy a gyapjú szőnyeg öntisztuló (hahaha, a gyapjú alsógatyát se mossák?). Ehhez képest láttam én már olyan koszos gyapjú szőnyeget, amit öröm volt kitisztítani. Szóval a gyapjú tisztítható, csak tudni kell, hogy mit lehet vele csinálni, és mit nem. A szintetikus szőnyegekkel van a legkönnyebb dolgunk, ha otthon szeretnénk nekiállni a szőnyegtisztításnak. Ezek többnyire nem igazán kényesek, jó folt-eresztő képességük van.

Összességében a házi tisztítás is lehet kimondottam hatékony, csak 2 dologra kell nagyon odafigyelni:

  1. SOHA ne használjunk túl sok vizet, még a kevésbé kényes szintetikus szőnyegek estében se!

  2. ÓVATOSAN A VEGYSZEREKKEL! A Vanish tud "csodaszer" lenni, és ki tud szedni bizonyos foltokat, de arra figyeljünk, hogy a vegyszer utolsó cseppjét is távolítsuk el a szőnyegből mert ha bennemarad, akkor a maradék vegyszer magához vonzza a koszt, ami beletapad, így egy idő után pedig egy sötétebb koszfolt jelenhet meg a szőnyegen, vagy a kárpiton.


Professzionális szőnyegtisztításProfi szőnyegtisztítás
Szőnyegtisztítás

Ha úgy döntünk, hogy nem akarunk bajlódni a szőnyegeinkkel, de rájuk fér egy alapos mélytisztítás, és szakembert szeretnénk hívni, először tudakozódjunk ismerőseinktől, hátha kapunk egy jó ajánlást, de az ellen-javallat is hasznos lehet. Mindenképp hallgassuk meg, kinek milyen tapasztalata van. Ha nincs az ismerőseinknek semmi használható javaslata, akkor hívjunk fel egy párat, a Google segít rátalálni a környékünkön működő vállakozásokra. Érdeklődjünk a tisztítási módszerről, arról, hogy a helyszínen tisztítanak-e, vagy elviszik a szőnyegeket? Milyen határidőkkel dolgoznak, mit kell az ügyfélnek tennie (pl. el kell a szőnyeget vinnie valahova, vagy érte jönnek?), adnak-e árat a telefonban? Mennyire segítőkész az ügyintéző? Van türelme válaszolni a kérdéseinkre? Hozzáértőnek tűnik? És ami szerintünk még nagyon fontos: milyen géppel dolgoznak. Manapság sok új "szolgáltató" jelenik meg a piacon, vesz egy kicsi Karcher gépet, amit fél kézzel felcipel a 3. emeletre, (amivel persze házilag nincs baj, de ne nevezzük azért profi gépnek) majd eladja a szolgáltatást, mint professzionális szőnyegtisztítás, ami nyílvánvalóan nem az. A gép mellet pedig az sem árt, ha ismeri a szőnyegeket, felismeri, hogy melyik szőnyeget hogyan lehet tisztítani, melyik hogy reagál a különböző tisztítási technológiákra, milyen vegyszert szabad rajtuk használni stb.

A szőnyegtisztítás is egy szakma. Vannak jó szakemberek, és vannak kóklerek. Legyünk figyelmesek! Nem könnyű megtalálni a megfelelő szakembert! Figyeljünk az ajánlásokra!


Nem szeretnénk, ha úgy tűnne, hogy hazabeszélünk, ezért nem tesszük le a voksunkat egyértelműen amellé, hogy csak profi szakember tudja jól megcsinálni, hiszen valóban meg lehet csinálni házilag is, mint bármit, de egy SZAKEMBER segítsége azért a legtöbbször jól jöhet, különösen a drágább szőnyegek esetében!

34 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page